Verenfabriek De Spiraal is, zoals de naam al zegt, een fabriek. Maar het idee dat we slechts een productiebedrijf zijn en dat we alleen maar veren vervaardigen, zijn we allang ontstegen. Door onze jarenlange ervaring met het produceren van veren weten we natuurlijk enorm veel over de techniek rondom veren en de productie daarvan. Met deze kennis staan wij u graag bij zodat u de beste oplossing krijgt voor uw situatie.

Technische calculaties

Het overgrote deel van de producten die De Spiraal verlaten vinden hun toepassing in een technische oplossing. Deze oplossing is veelal de verende werking van het product. Omdat deze verende werking gebaseerd is op natuurkundige theorieën kunnen we, voordat een veer geproduceerd wordt, uitrekenen of de beoogde veer geschikt is voor de toepassing. Verenfabriek de Spiraal heeft de beschikking over uitgebreide rekenmethodieken waarmee voor de meest voorkomende veertypen een technische berekening uitgevoerd kan worden.

De rekenmethodieken die Verenfabriek de Spiraal gebruikt zijn uitgegeven onder auspiciën van “The Institute of Spring Technology”. Daarmee zijn de methodieken gewaarborgd van up-to-date kennis en zijn ze gevalideerd door een geaccrediteerde organisatie.

Materiaal kennis

Elke toepassing heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Daarmee dient er voor elke situatie ook goed gekeken te worden naar het gewenste materiaal. De meest verwerkte materialen binnen De Spiraal zijn regulier 1.0304 (blank staal), 1.4301 (rvs staal) en de verenstaal kwaliteiten van beide; 1.1200 en 1.4310.

Daarnaast zijn vele andere materialen mogelijk. In onze opinie is het onmogelijk al deze materialen hier op te sommen, vooral ook omdat het toepassen van een materiaal een specifieke aangelegenheid is. Onze medewerkers beschikken over uitgebreide technische kennis van materialen en daarnaast is er binnen onze organisatie veel ervaring in het gebruik van diverse materialen voor verschillende toepassingen. Wij achten het daarom raadzaam altijd in direct contact te komen wanneer speciale materialen of specifieke toepassingen gewenst zijn zodat we een oplossing op maat kunnen voorstellen.

Om u toch een gevoel te geven van materiaal(groepen) die we veel verwerken hierbij een korte opsomming:

Blanke staalsoorten; St.37, St.53, S235JR, S355J2C, 1.0038, 1.0304, …
Blanke verenstaalsoorten; Klasse A, Klasse C, Klasse D, 1.0500, 1.1200, …
Blanke staalsoorten met oppervlaktelagen zoals “vooraf” verchroomd of verzinkt, bezinal, …
RVS soorten; AISI301, AISI302, AISI304, AISI316, AISI316L, AISI316Ti, (super)duplex, …
Varianten van Chroom-Silicium, Chroom-Vanadium, Koperlegeringen zoals messing, (fosfor)brons en Berilliumkoper, Titanium, Hastelloy, Incoloy, Elgiloy, Inconel, Monel, Nimonic en verdere Chroom-Nikkel legeringen
Vanuit ons wereldwijde leveranciersnetwerk zijn we in staat de hand te leggen op de meest exotische materialen. Desalniettemin wisselen we, vóórdat u een keuze heeft gemaakt, graag met u van gedachten omdat er naast de technische keuze altijd commerciële aspecten meewegen. Zo kunnen levertijd en minimale afnamehoeveelheden van grote invloed zijn bij speciale legeringen.

Bij alle materialen worden materiaalcertificaten meegeleverd en ons interne registratiesysteem is dusdanig dat we voor u kunnen herleiden welk materiaalcertificaat bij uw product hoort. Indien gewenst kunnen we een kopie van de materiaalcertificaten (standaard) meeleveren met de producten.

Het is natuurlijk ook mogelijk dat u met een bestaand (defect) product zit waarbij u niet weet van welk materiaal deze is gemaakt. Voor deze situaties beschikken we over de mogelijkheid om een materiaalanalyse op het product te laten doen om zo vast te stellen welk basismateriaal nodig is voor een vervangend product.

Wilt u meer weten over de materialen die wij gebruiken of over bovengenoemde diensten? Neem dan contact op met ons verkoopteam.

3D ontwerpen

In een technische werkomgeving zijn tekeningen misschien wel het belangrijkste communicatiemiddel. Om deze reden worden er bij Verenfabriek de Spiraal de hele dag door tekeningen gemaakt. Dit kunnen product tekeningen zijn maar evengoed tekeningen voor ondersteunende uitvoering zoals lasersnijcontouren, pasmallen, stempels, gereedschappen, etc. We doen dit met behulp van misschien wel de meest geavanceerde “3D modelling software” die er bestaat, SolidWorks’16 van Dassault Systems.

In het verlengde van geavanceerde modelleringsoftware maken we gebruik van een grootformaat printer (plotter) om zo tekeningen op een schaal van 1:1 te kunnen afdrukken. Vooral voor 3-dimensionaal gevormde producten waar lastige hoeken in verwerkt zijn biedt dit voor onze collega’s in de fabriek een eerste effectieve controlemogelijkheid waardoor de kans op fouten sterk verkleind wordt.

Doordat we gebruik maken van de nieuwste software versies zijn we natuurlijk ook in staat om de 3D modellen die u al van de producten heeft gemaakt, te gebruiken voor het maken van een offerte en eventueel als basis voor productie van uw producten. U hoeft dan zelf niet meer de tekeningen te genereren zodat u ook niet meer na hoeft te denken welke parameters allemaal op tekening geprojecteerd moeten worden, dit kan namelijk een tijdrovende bezigheid zijn omdat verschillende stakeholders verschillende informatie nodig hebben. Het is uiteraard mogelijk dat u niet met SolidWorks werkt maar met een andere 3D pakket zoals Inventor. Ook dan is er geen probleem omdat middels het internationaal aanvaarde uitwisselingformat “STEP-file” modellen altijd gedeeld kunnen worden, ook wanneer er sprake is van andere softwarepakketten.

Prototyping en productoptimalisatie

Veren waren, zijn en blijven producten die zeer moeilijk beoordeeld kunnen worden zonder dat je ze daadwerkelijk in de hand hebt. Natuurlijk maken we 3D tekeningen om de veer te visualiseren, uiteraard maken we berekeningen om de mechanische eigenschappen van de veer te modelleren, maar juist de verende eigenschappen maken het product extreem moeilijk op waarde in te schatten vanaf papier of een beeldscherm.

Hoe vaak is het niet al voorgekomen dat –ondanks het vele teken en rekenwerk- een veer toch niet werkt als dat ie bedoeld is. En bij controle blijkt dan dat de veer eigenlijk toch wel aan de vooraf gestelde specificaties voldoet. Hoe kan dit in de toekomst voorkomen worden?

Verenfabriek de Spiraal is erop ingericht om u of uw “collega techneuten” te ontvangen om ter plekke, aan de machine, uw veerontwerp te finetunen. Wanneer een veer berekend is, én vervolgens op tekening is gezet, kunt u samen met de machine-operator van De Spiraal de detailparameters dusdanig nauwkeurig bijstellen totdat u exact dat product heeft waarnaar u zoekt.

Bent u ook geïnteresseerd geraakt in de mogelijkheden hieromtrent? Neem dan contact op met onze verkoopafdeling.

Gereedschapsmakerij

Al sinds jaar en dag beschikt De Spiraal over een eigen gereedschapsmakerij. De laatste jaren is hier fors geïnvesteerd. Door de beschikbaarheid over eigen frees- en draaibanken en een eigen draadvonker zijn we in staat de benodigde gereedschappen en stempels zelf te vervaardigen. Hierdoor kunnen we korte levertijden afgeven en snel reageren wanneer productie stilvalt ten gevolge van gebroken of versleten “tooling”. De gereedschapsmakerij produceert alleen maar voor interne klanten waardoor de beschikbaarheid zeer hoog en de doorlooptijd dus zeer kort is.